Oorlogsherinneringen 1940-1945

Dit boekje beschrijft de persoonlijke ervaringen van de oorlog vanaf 1940 van de auteur. Hoe was het leven toen? Wat is eigenlijk distributie, hoe ervaar je bombardementen? Auguste van der Molenschot was toen nog een kind, maar zijn herinneringen blijken, na controle, steeds scherp en correct te zijn.

Verzet, sperrtijd, verduistering, geen uitgaansleven, geen clubs of verenigingen, honger, kou, zwarte handel, bevrijding, soldaten, het komt allemaal aan de orde. Vaak niet zonder een element van humor en zelfs met een vleugje nostalgie.

Extracten:

We raakten gewend aan de “sperrtijd” dat we dus na een zeker uur niet meer op straat mochten zijn. Dat varieerde een beetje maar zeker van 22.00 uur tot zes uur in de ochtend was het altijd wel binnenblijven. Wat zouden we trouwens buiten moeten doen? Alle ‘samenscholingen’ waren verboden, dus al het verenigingsleven lag plat. De meeste verenigingen hadden trouwens opgehouden te bestaan.

 

Al heel gauw liepen we op klompen of ‘kleppers’, een houten zool met een paar overdwarse bandjes.

 

Om acht uur precies begon het bombardement dat tot kwart voor twaalf zou voortduren. Ter vergelijking; het Duits bombardement op Rotterdam duurde slechts 20 minuten.

 

Een andere ‘misser’ viel in de Biesterweg, precies op de ingang van een grote gemeenschappelijke schuilkelder die de bewoners samen hadden geconstrueerd; ruim 40 doden.

 

Bevrijd; maar wat een ellende.

Dit is het moeilijkste stuk om te schrijven. “Wat ellende? Jullie waren toch bevrijd?” Ik heb het zo vaak gehoord,

 

De lijken waren nog niet altijd geruimd. Die lagen dan vaak half begraven langs de weg; alleen hun schoeisel stak nog uit; dan kon de lijkendienst meteen zien of het Duitsers, Amerikanen of Britten waren.

 

Een van de gaten was precies midden onder de sleuf waardoor de bestuurder naar buiten kon zien; het laat zich raden wat er met die bestuurder is gebeurd. De andere twee gaten zaten vlak naast elkaar in de geschutskoepel. Binnen grote ravage; je kon zien waar die projectielen waren rondgegaan. Ik vond nog een macaber souvenir; een afgebeten appel met nog een stuk kaak met tanden eraan.

 

 

Uitgeverij Nostalgia

www.nostalgiapublishing.nl

 • Categories
 • Price
  14,95
 • ISBN:
  978-90-823133-3-8
 • NUR:
  242
 • Verschenen:
  01-09-2020
 • Uitgeverij:
  Nostalgia
 • Vertaling:
  Nederlands