Essays

Excerpten uit “Essays”.

Deze bundel bevat een negental verhandelingen van gemiddeld acht pagina’s. Ze zijn geschreven in de periode 1996-2014. Voor een deel werden ze geschreven in Canada , maar de meesten ontstonden toch nadat de auteur terugkeerde naar Nederland. Sommige titels spreken voor zich zelf, zoals “Ziekenhuishuisleed”, dat heel goed past in de huidige discussies rond ‘zorg’. Het verhaal over Maria Callas is bijna surrealistisch te noemen. De “notities van een remigrant’ vallen in twee delen. Eerst de soms hilarische avonturen van iemand die na ruim 30 jaar in het buitenland toch weer zich vestigt in Nederland, maar het afsluitende deel, geschreven bijna 20 jaar later, is een bijtende satire op de Nederlandse samenleving en de Nederlandse volksaard. Het verhaal over “New York 11 september 2001” is een diepgravende analyse van Amerika en de Amerikanen. Dan is er ineens een Eulogie voor een gestorven partner, die ook de worsteling tussen twee (of meerdere) culturen beschrijft. “Politiek denken in Nederland“ gaat uit van de thesis dat in de wereld nauwelijks een volk te vinden is dat zich zo gemakkelijk laat hersenspoelen dan juist de Nederlanders. Aan de beurt komen de zeehondenjacht en Greenpeace, het failliet van het onderwijs, de Marxistisch–Leninist geschoeide journalistiek, de oorsprong van homo-zijn, normen en waarden en Sinterklaas met Zwarte Piet. Het afsluitende verhaal gaat over de ontdekking van de auteur dat hij allereerst Brabander is, daarna Nederlander misschien, maar zeker nooit Hollander.

 

Excerpt uit “Notities van een Remigrant. Deel 3 Vingt Ans Déjà”:

Slotfrase:

Toch maar, in een notendop, enkele overgeslagen voorbeelden. Nederland, vroeger een toonbeeld van netheid, waar je nu op straat overal kunt uitglijden over friet met mayo en uitgespuugde kauwgum. Nederland, ooit geroemd om zijn tolerantie, waar nu intolerantie hoogtij viert, aangevuurd door de politieke partij met de grootste populaire aanhang. Nederland, ooit het land van vrije meningsuiting, waar je nu politiek correct moet denken op straffe van uitgejouwd te worden. Nederland, het land waar hersenspoeling standaard praktijk is geworden. Nederland, waar ‘allochtoon’ een vies woord is geworden.

 

Uit “Politiek Correct Denken in Nederland” slotparagraaf:

We gaan met onze lezers een weddenschap aan. Over een jaar of twee wordt het politiek correct om Sinterklaas aan te merken als een pedofiel. Daar zijn echt wel aanwijzingen voor. Want wat doet die ouwe baas eigenlijk met al die nubiele knaapjes daar in Spanje het hele jaar door? Als hij hier op bezoek komt, moeten alle jongetjes op zijn knie zitten (ja, de meisjes ook, maar dat is natuurlijk camouflage). We kennen allemaal het liedje van “Sinterklaas kapoentje”. Voor diegenen die nog ingewijd moeten worden: een kapoen is een gecastreerde haan. Was het dan zo erg met die ouwe viezerik, dat het Vaticaan hem heeft laten castreren, omdat hij niet van die slavenknaapjes kon afblijven? Hij zou daarmee niet de eerste betrapte bisschop zijn, zoals we inmiddels weten. Let op mijn woorden. Bij mij heeft u het voor het eerst gehoord. Sinterklaas is een pedofiel. Dat weet iedereen, toch?

 

Uit “Brabant en de Brabanders”, slot paragraaf:

Wij in Brabant waren afstammelingen van die Franken, die in een wijde boog onder langs de grote rivieren bleven, naar beneden trokken, hier en daar toch nederzettingen achterlatend. We hadden bij elkaar moeten blijven en geen verdere genenvermenging moeten proberen. We waren toch goed zoals we waren, met onze bruine ogen, donkere haren en grote snorren, met ons vruchtbaar zaad en vooral met ons sterke geloof in een God, die uiteindelijk steeds weer Goed was, ook al ging je hartstikke dood van de honger en de ellende in de tussentijd.

 • Categories
 • Price
  14,95
 • ISBN:
  9789082313307
 • Verschenen:
  01-12-2014
 • Uitgeverij:
  Nostalgia Publishing
 • Auteur:
  Auguste van der Molenschot